(placeholder)

Over mezelf

Het is een wonderbaarlijk iets, hoe elk menselijk wezen geschapen is … om voor een ander een raadsel, een onoplosbaar diep geheim te zijn.


Charles Dickens (Schrijver, 1812-1870)


Mijn jeugdjaren


Ik ben 2 jaar (°1956) en weet reeds dat leven over liefhebben gaat. Met een hart vol liefde beland ik bij ouders die zich afschermen van de liefde omdat ze ervan overtuigd zijn de liefde niet te verdienen. Ik zie hoe angst en schuld en de daaraan verbonden contactverbreking de levens rondom me bepalen. Ik groei op in een omgeving waar liefhebben niet wordt begrepen.


Ik wil het begrijpen. Ik ga al als kind op zoek naar antwoorden op de vraag waarom liefhebben zo moeilijk is. Mijn nieuwsgierigheid is de motor die me helpt om de waarheid van wat ik voel en zie te onderzoeken.


Mijn zielsverlangen ‘onvoorwaardelijke liefde’ zijn, wijkt nooit van mijn zijde. Ik ontwikkel een overleefsysteem dat ik lange tijd op een onbewuste manier inzet om in het leven staande te blijven. Ik ontsnap aan de heftigheid van de oordelen, het verbaal geweld en aanhoudende beschuldigingen door een waarnemer van mezelf buiten mezelf te installeren. Ik kijk door de niet oordelende ogen van mijn waarnemer naar mezelf. Ik bestudeer mijn doen en laten en observeer mijn omgeving. Deze manier van leven helpt me de eigen liefdeskern te beschermen en er trouw aan te blijven.


Ik probeer te begrijpen waarom ‘liefde’ zoveel angst inboezemt en waarom ‘schuld’ steeds een rol heeft in het afwijzen van liefde. Ik ontdek dat het liefdeloos zijn jegens zichzelf veroorzaakt wordt door oude onzichtbare pijnen en trauma’s. Met dienstbaarheid en liefde probeer ik de zichtbare en onzichtbare pijn weg te nemen. Ik ben er vast van overtuigd dat met het voorleven van de onvoorwaardelijke liefde mijn omgeving zichzelf ook gaat liefhebben.


Nieuwsgierig naar het leven en met een grote dosis dienstbaarheid grijp ik elke kans om de zin van pijn en lijden en de betekenis van onvoorwaardelijke liefde te onderzoeken. Voor mezelf wil ik de vraag: ‘moeder waarom leven we?’ beantwoord zien.


2/14

(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)